Su Yalıtımı Nedir ve Nasıl Yapılır ?

İnşaat sektöründe kullanılan su yalıtımı, yeni yapılan binaların uzun süreli ayakta kalmaları ve dayanıklılığını sağlamaktadır. Su yalıtım sistemi binanın çatısından temeline kadar uygulanmak zorundadır. Özellikle Türkiye’nin bir deprem bölgesi olduğu düşünülürse bu sistemin uygulanması hayati bir öneme sahiptir.

Teknolojik gelişmeler sonucu daha sağlam ve dayanıklı malzemeler üretilmektedir. Üretilen malzemeler yeni nesil araçlar ile binaların mevcut yerlerinde kullanılarak binanın ömrünü uzatmakta ve olası masrafları azaltmaktadır. İzolasyon, boya, beton, demir vb. gibi. Yalıtım veya İzolasyon; yağmur ve yeraltı suyu gibi dış etkenlerden evlerin, binaların, ortak alanların vb. gibi yaşam alanların korozyon veya deformasyona uğramasını engellemek için dış yüzeyleri kaplanması olayı olarak tanımlanmaktadır. Çeşitli ısı ve su yalıtımı türleri mevcut iken binalarda inşaat temeline yapılarak yüzeyin nem ve rutubetten korunmasını sağlamaktadır.

Su, özellikle binalara en fazla zararı veren bir maddedir. Su alan veya su sızıntısı olan binaların taşıyıcı kolonlarına, statiğine ve en önemlisi deprem gibi yer sarsıntılarında binaların yıkılmasına sebep olur. Bu nedenle su yalıtımı son derece hayati öneme sahiptir. Bunun dışında su yalıtımı yapılmayan binalarda yaşam konforu azaldığı gibi bir süre sonra sağlığı tehdit eder duruma gelir. Su yalıtımı, yaşlanmış binalarda ve sonradan su sızıntıları oluşmuş binalara da uygulanır.

Bunlar;

Asansör boşluklarındaki su birikintilerinin izolasyonu

Bodrum katlarda meydana gelen su birikinti ve sızıntılarda

Nem ve rutubetin oluşturduğu su birikinti ve sızıntıları

Çatı, ve havuzlara uygulanan teras su yalıtımı sistemleridir.

Su yalıtımı uygulamaları da iki farklı sistem işe yapılmaktadır. Bunlarda; Perde ve temel yalıtım, enjeksiyon su yalıtım sistemleridir.

İzolasyon Yöntemleri Nelerdir?

Su Yalıtımı

Su Yalıtımı

           Su yalıtımı yapabilmenin birçok yöntemi mevcut iken en yaygın kullanılanı bitüm membranlardır. Membran ise seçici, geçirgen ya da ayırıcı malzeme olarak tanımlanmaktadır. Membranların da çeşitleri mevcut olup bitüm, sürme ve püskürtme şeklinde olanları yaygın olarak kullanılmaktadır.

Püskürtme yöntemi poliüretan bazlı yeni teknolojik ürünler ile yapılmaktadır. Püskürtme yöntemin de sprey şeklinde ki ürünler esnek ve kalıcı olmaktadır.

Sürme izolasyon yönteminde ise hammadde olarak poliüretan akrilik bazlı lateks tarzı ürünler kullanılmaktadır. Yapısı gereği bu ürünler sıvı bazlı olup yüzeye sürülerek istenilen kaplama oluşturulup hava ile temas edip kurumaktadır. Poliüretan malzeme daha dayanıklı iken akrilik bazlı malzeme daha zayıftır.

Kullanım Alanları:

  • Teras zeminler de yağmur veya su baskınları olmaktadır. Bu nedenle teras su yalıtımı son derece önemlidir.
  • İnşaat temeli atıldıktan sonra ilk yapılması gereken zeminde yeraltı sularının beton içine sinmesini ya da topraktaki nemin betona sızmasını engelleyerek demirin korozyona uğramasını önlemek için temele izolasyon yapılmaktadır.
  • İstinat veya perde duvarlar da toprak ile daime temas halin de olduğu için su veya neme maruz kalmaktadır. Özellikle perde duvarların izolasyonu bodrum katların korozyon ve nemden kurtulmasını sağlamaktadır.
  • Yaşam alanımız için de en çok kullandığımız alanlar su ile en çok temas halin de bulunan bölgelerdir. Özellikle banyo ve tuvalet gibi alanların izolasyon yapılmaktadır.

Avantajları:

  1. Su sızması, stres veya su akması gibi sorunlar ortadan kalkmaktadır.
  2. Teçhizatların zarar görmesini engellemektedir.
  3. Metal, ahşap ve çatılara yerleştirilerek su geçirgenliği en aza indirilmektedir.

Perde ve Temel Yalıtım

Binaların dayanıklı ve uzun ömürlü olmalarını sağlayan bir uygulama biçimidir. Bu su yalıtımı sistemi binalar yapılmaya başladığı andan itibaren yani temel atma ile başlayan ve bina bitimine kadar bütününde kullanılan bir yalıtım sistemidir. Perde ve temel su yalıtımlarında bitüm denilen kimyasal enjeksiyon ve çimentolu yapışkanlı geçirgen maddeler kullanılmaktadır. Bu uygulamanın üzerine de köpükten oluşan koruma kalkanı uygulanır. Çimentolu izolasyonlarda zemin içindeki ahşam maddeler çıkartılarak onarılır soğuk derzler uygulanır.

Enjeksiyon Su Yalıtım Sistemleri

Enjeksiyon su yalıtımı sistemleri, binaların bodrum katlarında, otoparklarda, teras ve tavanlarda oluşan su sızıntı ve birikintilerine uygulanır. Bu uygulama, merkezi çatlaklarda, ıslak ve kuru çatlaklarda uygulanmaktadır. Binalarda özellikle betonarme binalarda çok fazla aşınmaya sebep olduğundan yapıyı çok fazla tahrip etmektedir.

Firmamız gerek binalarda sonradan oluşmuş su ve su sızıntılarının önlenmesi ve çözümü konusunda, gerekse yeni yapılacak binaların temelden itibaren çatıya kadar yapılması gereken izolasyonları en son teknolojik madde ve uygulamaları kullanılarak yeni nesil bina izolasyonları yapmaktadır.