Kilise Restorasyonu Uygulaması Teknikleri

Delta Yapı uzun yılların verdiği deneyim ile çok sayıda tarihi eser restorasyonunu tamamlamış olup kilise restorasyonu çalışmaları konusunda da çok sayıda tecrübemiz bulunmaktadır. Kilise restorasyonu çalışmaları her restorasyon çeşidinde olduğu gibi ince işçilik ve uzmanlık isteyen bir iştir. Kutsal ve evrensel dinlerden bir diğeri de Hristiyanlık ya da İsevilik dini olarak insanlığın ikinci evrensel dini olarak kabul edilmektedir. Bu dinin ibadet yeri olarak da kiliseler, şapeller başta gelmektedir. Ancak hem doğal etmenlerin getirdiği tahribat hem de beşeri etmenlerin neden olduğu tahribat sonucunda söz konusu ibadet alanı yıkılmakta, esas fonksiyonunu kaybetmektedir. Bütün bu özellikleri yönünden düşünüldüğü zaman inşaat sektörü olarak kilise restorasyonu uygulaması na yönelik kendimize özel klişeleşmiş tekniklerimizle anında yüksek kalitede onarım ve tadilat işlemleri yapmaktayız. Böylelikle kilise restorasyonu açısından dikkat çeken noktaları itibariyle düşünüldüğü zaman kilise restorasyonu ve şapel onarımları yapmaktayız.

Yenileme ve Konsolidasyon Neye Göre Yapılır?

Firmamız kilise restorasyonu çalışmaları yaparken teknik bilgi ve tecrübelerinden faydalanmaktadır. Her yenileme işinde olduğu gibi kilise restorasyonu uygulaması da eserin bir restorasyon, röleve, restitüsyon ve müdahale projesi bulunmak zorundadır. Ayrıca restoratörler ve müze araştırmacıları tarafından hazırlanmış bir de restorasyon raporu bulunur. Yapının statik açıdan müdahale gerektiren durumlarında ise bir statik projeye ihtiyaç duyulmaktadır. Firmamız çalışmalarını bu projeler doğrultusunda yapabilmektedir. Ayrıca restorasyon çalışmaları boyunca teknik kontroller devam eder ve çalışmaların sonunda da teknik kontroller tarafından kabul işlemi gerçekleşir.

Kilise Restorasyonu

Kilise Restorasyonu

Ne Gibi Çalışmalar Yapılır?

           Kilise restorasyonu çalışmaları ayrıntılı bir şekilde ve uzun sürede yapılmaktadır. Öyle ki kiliselerin birçoğu eski yapı olup içindeki malzemeler yıllarca ayakta kalabilmiştir. Fakat her yapı da olduğu gibi özelliğini kaybetmiş ve onarılması gereken kısımlar kiliselerde de bulunur ve firmamızın görevi bu aşamada başlar. Kilise Restorasyon çalışmalarına başlanmadan önce yapılması gereken ilk iş çalışmaların bir iş programı üzerinde sistemli hale getirilmesidir. İş programına göre sürdürülecek iş için şantiye çalışmaları yapmakta ikinci etabı oluşturur. İşçilerin ve personeller için güvenli çalışma ortamı hazırlandıktan sonra ise restorasyon işlemleri imalat olarak başlar. Firmamız kilise restorasyonu uygulaması işlemine genellikle ilk olarak projesine uygun olarak drenaj çalışmalarını yapmaktadır.

Drenaj çalışmalarının öncelikli olarak yapılmasının nedeni ise bu tür eski yapıların çevresinde genellikle mezar odası, sarnıç, gizli bölme gibi bazı bölümlerin yer altında olabileceği ihtimalidir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ise firmamız restoratör ve müze araştırmacılarının da yardımıyla saklı eseri ortaya çıkarabilmektedir.

Ayrıca drenaj çalışmasının yanında kilise içi, dış duvarları, çevresi ve çatısında da itinalı çalışmalar hizmet boyunca teknik ekibimizce sürdürülür. Yapılan tüm işler günlük olarak şantiye defterlerine kaydedilir ve yetkili kuruma ibraz edilir. Yapının projelerine göre restorasyon ve onarım işi tamamlandıktan sonra ise kontrol ekibi ile birlikte kabul yapılarak iş tamamlanmış olur.

Tarihi Taş Tuğla Ve Ahşap İşçiliğimiz

Tarihi kilise restorasyonu çalışmaları bizim için daha da uzmanlık alanımıza giren inşaat çalışmasını oluşturmaktadır. Tarihsel anlamda alanına hakim olan akademik donanımdaki çalışma arkadaşlarımız ile birlikte kilisenin öncelikle planını ele almakta ve ardından bunu teknik ressamlarımızla yeniden boyutlandırmaktayız. Daha sonrasında bu plan üzerinden çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Kiliselerin sıklıkla tahribe uğrayan alanları genellikle enine ya da boyuna uzanan nef sıralarıdır. Nefler Türk-İslam kültüründeki camilerdeki saflara denmektedir. İşte bu kilise restorasyonu uygulaması nefler arasındaki çizgiyi veren kemer ve kemer geçişi yenilemesi, kemer onarım ve tadilatı iç mekan restorasyonumuz arasında gelmektedir.

  Süslemeye Dayalı Restorasyonlar

Bunun yanı sıra süsleme bakımından da kiliselerdeki hem zemindeki hem de kilise duvarlarındaki mozaik ve çini süslemelerin de yeniden elden geçirilmesi gerekmektedir. Sıklıkla vitray süsleme sanatı olarak bilinen pencere süslemesinin uğradığı zararlar onarılmakta ve bunun yanında zemindeki ve duvardaki mozaik ve mozaik çini kaplamalar da yeniden elden geçirilmektedir. Bu nedenle de kilise restorasyonu çalışmaları uygulamaları içerisinde hem sanatsal hem de dinsel açıdan önemli olan tüm kutsal alanlara saygıyla bir ince işçilik verilmektedir. Özellikle İsa peygamber ve havarilerinin mozaik ve çini tasvirlerinin yeniden onarımı, zemindeki kutsal üçlemenin yeniden onarımları da süslemeye dayalı olarak yürüttüğümüz çalışmalarımız arasında gelmesi bakımından en fazla dikkat çeken çalışmalarımızı oluşturur.

Tümüyle bu çalışmalarımız sonrasında hem modern anlamda kilise tadilatı hem de tarihi kilise restorasyonu uygulaması alanında uzman mimar, mühendis ve sanat tarihçi çalışanlarımızla birlikte yürütülmektedir. Bir diğer sayfamızı incelemek için linke tıklayınız. https://www.deltayapi.net/tarihi-bina-restorasyonu/